Etiketler

22 Eylül 2014 Pazartesi

Barakamon: 2014 Yazının Saklı Cevheri

Hikaye & Çizimler: Yoshino Satsuki
Yönetmen: Tachibana Masaki
Tür: Komedi, Günlük Hayat
Yapımcı Şirket: VAP, FUNimation
Açılış Şarkısı: SUPER BEAVER - Rashisa
Kapanış Şarkısı: NoisyCell - Innocence
Bölüm Sayısı: 12
Kişisel Puanım: 10

Yaz animeleri birer birer sona ererken ve sonbahar animeleri merakla beklenirken, can sıkıntısıyla birçok kişinin izleme listesinde gördüğüm ancak hakkında hiçbir şey bilmediğim Barakamon adlı animeye başlama kararı aldım. Ben başladığım sırada animenin on bir bölümü çoktan yayınlanmış, bitmesine sadece bir bölüm kalmıştı. Sıfır beklenti ve "kötüyse yarım bırakırım "şeklindeki modumdan daha ilk bölümde kurtulduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta öyle ki Barakamon 2014 yazında izlediğim en iyi anime haline geldi. On bir bölümün tamamını bir günde, hiç sıkılmadan bitirdim. Son zamanlarda hiçbir animeyi böyle büyük bir heves ve iştahla izlediğimi hatırlamıyorum. 

Peki nesi bu kadar güzel Barakamon'un? Genel olarak bakıldığında hikaye, kaligrafi sanatını ele alması dışında çok sıradan, karakterler de keza her animede karşımıza çıkabilecek sıradan tipler, ama yine de güzel kurgu, canlı renkler ve çizimler, komik olaylar, karakterlerin uyumu, seslendirilişi ve hikaye bunların hepsi biraraya gelince ortaya inanılmaz bir anime çıkmış. Beklentilerimi fersah fersah aşan Barakamon için her şeyiyle türünün en iyi örneklerinden diyebilirim.

Konusuna gelecek olursak, 23 yaşındaki Handa Seishuu babasından miras aldığı kaligrafi mesleğini devam ettiren bir kaligraf. Katıldığı bir yarışma sonrasında hazırladığı kaligrafinin ünlü bir kaligrafi ustası tarafından beğenilmemesi üzerine çıldırarak ustayı yumrukluyor ve bu olay sonucunda da babası tarafından kendine gelmesi için Gotoo adındaki adaya gönderiliyor. Adaya inişinden itibaren kasaba halkının garip davranışları (aslında kendisi mi yoksa adadakiler mi garip o da ayrı bir tartışma konusu) ile karşılaşan kahramanımızın bir anlamda kendini arayışının öyküsü diyebiliriz Barakamon için. İnsan ilişkileri pek de iyi olmayan Seishuu, adadaki yaşamına alışmaya çalışıp, yalnız kalarak kaligrafiye odaklanmaya çalıştıkça, ada halkı tarafından resmen sıkıştırılıyor. Çok kısa sürede adanın Sensei'i haline gelen Seishuu'nun ve adadaki diğer insanların günlük hayatından bir kesit izliyoruz Barakamon'da.

Serideki en tatlı karakterlerden biri olan Naru, Sensei'in belalısı bir anlamda. Onu bir an olsun yalnız bırakmayan Naru büyük babasıyla birlikte yaşıyor. Sürekli gülen, binbir türlü yaramazlık peşinde koşan bu şirin kız Seishuu'yu en başlarda çoğu zaman kızdırsa da sonradan gününü aydınlatan biri haline geliyor. Arkadaşı Hina ile birlikte çoğu zaman Seishuu'nun evinde takılıyorlar. Naru'yu seslendiren küçük kız çok iyi bir iş çıkarmış, bunu da eklemeden edemeyeceğim. En başta ses tonu bir garip gelse de, daha sonra bu karaktere ne kadar da çok yakıştığını fark ediyorsunuz.



Tamako ve Miwa çok iyi iki arkadaş. Yapışık ikiz gibi sürekli birlikte gezmekteler. Sensei taşınmadan önce evini üs olarak kullanmaktaymışlar, fakat Sensei'in taşınmasının ardından da bu huylarından vazgeçmeyip sürekli yanına uğramaya devam ediyorlar. Miwa tomboy görünümlü ve kafasındakini rahatça dile getiren bir kız. Sensei ile sürekli dalga geçen bir yapısı var. Tamako ise mangaka olmak istemekte ve bu nedenle Sensei'in görüşlerini oldukça önemsiyor.


Hiroshi kasaba muhtarının oğlu ve lise son sınıfta okuyor. Derslerinde sürekli olarak üç almasıyla ve her şeyi orta düzeyde yapmasıyla ünlü, fakat Sensei ile tanıştıktan sonra kendisini değiştirmeye ve daha çok çalışmaya karar veriyor. Handa'ya her gün annesi tarafından hazırlanmış yemekleri götürüyor, annesi yemek yapamamışsa kendisi hazırlıyor.

Barakamon'da pek çok komik an ve olay mevcut. Özellikle kasabada kullanılan şive, karakterlerin surat ifadeleri ve mimikleri, yanlış anlamalar, BL'e yapılan göndermeler, kasabanın yaşlıları, Handa ve Naru arasında yaşanan olaylar insanı sürekli gülümsetmekte yer yer de kahkahalarla gülmemize neden olmakta.

Dediğim gibi hikaye ve karakterler oldukça sıradan, ama Barakamon'u bu derece güzel yapan belki de bu sıradanlıktır. Slice of Life türündeki animelere aşina olanlar bilir bu anime türü sıradan insanların hergünkü yaşamlarından bir kesit sunar izleyiciye. Shounen animelerden alışkın olduğumuz patlamalı, bol dövüşlü macera ve aksiyon sahnelerine rastlayamayız. Aynı şekilde shoujo animelerdeki romantik ilişkiler çoğu zaman yoktur, olsa da esas konu bu değildir. Karakterin hayatına ve kişisel gelişimine odaklanan bu tür, gerçekçi yapısıyla diğer anime türlerinden ayrılmaktadır. Barakamon bu türe fazlasıyla bağlı bir anime, neden bilmem ama zaman zaman Hanasaku Iroha'yı hatırlattı bana. Açılış şarkısı Super Beaver tarafından seslendirilmiş, kendilerini Naruto Shippuuden için yapmış oldukları kapanış şarkısından hatırlıyoruz zaten. Kapanış şarkısı ise NoisyCell tarafından yapılmış fena olmayan bir şarkı. 

Sonuç kısmına gelecek olursak, yazın son izleri sona ermeden bu animeyi izlemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Emin olun kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz sizi rahatlatan, gülümseten ve içinizi ısıtan bir anime olacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder