Etiketler

13 Kasım 2014 Perşembe

Karin Tidbeck - Zeplin

Yazar: Karin Tidbeck
Kitap: Zeplin
Orijinal Adı: Jagannath Stories
Çeviren: Tülin Er
Yayınevi: Aylak Kitap Yayınları
Basım Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 151
Puanım: ★★★★★★★☆☆☆

İsveç edebiyatının yükselen yıldızlarından Karin Tidbeck'in Aylak Kitap tarafından bu sene içinde basılan Zeplin adlı kitabı, içinde 13 adet tuhaf hikayenin bulunduğu, yazarın İngilizce olarak kaleme aldığı ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyor. Bundan önce yine kısa hikayelerini topladığı bir kitap ve bir de roman yazan Tidbeck, Zeplin adlı kitabıyla 2013 yılında World Fantasy Award yani Dünya Fantezi Ödülü'ne aday olmuş. Ursula K. Le Guin'in yazar için yazdığı "Anlatılmayacak kadar tuhaf ve tedirgin edici. Eğlenceli ve gizemli. Bunlar şahane hikayeler." cümleleri kitabı almamda etkili oldu. Ursula deyince akan sular duruluyor benim için. Üstüne bir de Ekim ayının Sabit Fikir dergisinde yazarla ilgili yer alan haber kitaba olan ilgimi daha da artırdı. Şöyle yazıyordu bu haberde:
"İsveçli yazar Karin Tidbeck, Zeplin'deki öykülerden bazılarını kaleme alırken Tarkan ve Yavuz Bingöl dinlediğini açıkladı. "Ove Lindström için Bazı Mektuplar" öyküsünü yazarken Bingöl'ün "Sitemdir" albümündeki atmosferden etkilendiğini belirten Tidbeck, "Arvid Pekon Kim?" öyküsünü yazarken de Tarkan'ın Ölürüm Sana (kendi yazım şekliyle Ölörum Sana) şarkısını dinlemiş. Tidbeck'in listesinde Tarkan ve Yavuz Bingöl'ün yanı sıra Peter Gabriel, Goran Bregovic, Kate Bush ve Tori Amos gibi isimler de var."
İsveçli genç bir yazar, Tarkan, Yavuz Bingöl ve Ursula'nın tuhaf ve tedirgin edici sözleri bir araya gelince kafamda acayip bir kombinasyon oluştu, haksız da çıkmadım. Daha ilk hikayeden itibaren yazarın tuhaf ve orijinal hikayeleri ilgiyi çekmeyi başarıyor. Mesela ilk hikayede bir zepline aşık olan Franz Hiller ve bir buhar makinesine aşık olan Anna Goldberg'den kesişen hayat hikayelerinden bahsediliyor. Arvid Pekon Kim? alı hikaye de bir o kadar ilginç. Aldığı telefonlar nedeniyle delirme noktasına gelen santral görevlisi Arvid Pekon'un var oluşu sorgulanıyor bu hikayede. Bir santralde çalışmakta olan Arvid ve iş arkadaşları, kendilerini arayan yurttaşların konuşmak istedikleri kişilerin seslerini taklit etmekteler. Her yurttaşın Yevgeni Zamyatin'in Biz kitabında olduğu gibi bir numarası var, bu numaralar sayesinde arayan yurttaşların kimi hangi nedenle aradığıyle ilgili bilgilere kolayca ulaşılabiliyor. Bu santralde çalışan Arvid Pekon her gün ilginç telefonlar da almakta; ölü annesine bağlanmak isteyenler, böcek kralla görüşmek isteyenler... İşe girmeden önce imzaladığı SY-İY (Soru Yok-İfşa Yok) belgesi nedeniyle yaptığı işi ve yaşadıklarını sorgulayamadığı bir hayatı var. Yaptığı iş nedeniyle sürekli olarak başka bir kimliğe bürünen Arvid, zamanla gerçeklik ve hayal dünyası arasında gidip gelmeye başlıyor.

Kitapta en beğendiğim hikayeler Beatrice, Arvid Pekon Kim, Rengeyiği Dağı, Teyzeler ve Jagannath oldu. İskandinav kültüründen ve mitlerinden çokça etkilenen Tidbeck'in hayal gücü yüksek, tuhaf, ilginç ve bir o kadar da orijinal öykülerini okumak isterseniz, üstelik farklı bir ülkeden yeni bir yazarla tanışmak isterseniz Zeplin'e bir göz atmanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder