Etiketler

31 Aralık 2014 Çarşamba

Berna Durmaz - Bir Fasit Daire

Yazar: Berna Durmaz
Kitap: Bir Fasit Daire
Yayınevi: Can Yayınları
Basım Yılı: Aralık 2013
Sayfa Sayısı: 120
Puanım: ★★★★★★★☆☆☆

Önceki şenlikten arta kalan, paylaşamadığım kitap yorumlarımı 2014 senesi bitmeden bloga koymak istedim. Türk bir yazardan hikaye kitabı kategorisinde okumuştum bir Fasit Daire'yi. Yeni Türk yazarlarına karşı genel olarak önyargım ve antipatim olmasına karşın bu kitabı severek okudum.

Berna Durmaz'ın Bir Fasit Dairesi 2014 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazanmış bir hikaye kitabı. Kasaba ve mahalle insanlarının hikayelerini anlatan, içiçe geçmiş karakterleri, özgün dili ve kurgusuyla okumaya değer bir kitap. Türk insanından ve kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz bu 13 öykünün her biri daha çok bir karakter üzerine yoğunlaşıyor; ancak karakterler, içinde bulundukları hikaye ile sınırlı kalmayıp, başka hikayelerde de karşınıza çıkıyorlar. Kasabanın çalgıcısı, ölüsü, mecnunu, sarhoşu, katibi ve ev kızı kitabın kapağındaki atlıkarıncada olduğu gibi çoğu zaman içinde bulundukları durumdan sıyrılamayan, bir döngünün içine hapsolmuş çaresiz insanlar resmediliyorlar. Karakterler çingenelerin dünyasından fırlamışçasına kanlı canlı ve isimleri de bir o kadar ilginç: Cemafer, Zarif, Sevgül, Topuz, Hasret...

Sözün kısası, umut vadeden yeni bir Türk yazarla tanışmak ve iyi bir öykü kitabı okumak isterseniz, Bir Fasit Daire'ye göz atmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder