Etiketler

2 Aralık 2014 Salı

Jacques Baudou - Bilim-Kurgu

Yazar: Jacques Baudou
Kitap: Bilim-Kurgu
Orijinal Adı: La Science-Fiction
Çeviren: İpek Bülbüloğlu
Yayınevi: Dost Kitabevi Yayınları
Basım Yılı: 2005
Sayfa Sayısı: 128
Puanım: ★★★★★★★★☆☆

Her sene Bilim-Kurgu Kurultayı'nda roman, kısa roman, hikaye ve kısa hikaye alanlarında verilen Hugo ödüllerinin adının nereden geldiğini hiç düşünmüş müydünüz? Ya da cyberpunk, uzay operası, steampunk, new wave gibi bilim-kurgunun alt türlerinin ortaya ne zaman çıktığını ve öncülerinin kimler olduğunu biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayırsa ve bilim-kurguya dair bir literatür taraması okumak istiyorsanız bu minik kitap tam size göre.

Bilim-kurgunun tanımı, tanımı konusunda yaşanan zorluklar ve gelişmeler, bilim-kurgu temaları ve alt türleri hem yazarlar hem de coğrafya bazında incelenerek hoş bir kitap ortaya konmuş. Keşke daha uzun, detaylı ve kapsamlı olsaymış diyerek kısa bir süre içinde bitirdim kitabı. Kısa olmasının yanı sıra çevirmen İpek Bülbüloğlu da çeviriye pek önem vermemiş anlaşılan ve Türkçeye çevrilerek basılan bilim-kurgu kitaplarının isimlerini kendi kafasına göre çevirerek kitap içinde karmaşaya neden olmuş. Birkaç tane örnek verecek olursam, kitap isimlerini Yıkım'a Giden Adam yerine Yıkılan Adam; Anubis Kapıları yerine Anubis Yolları; Karanlığın Sol Eli yerine Gecenin Sol Eli; Sarhoş Adımları yerine Sarhoşun Gezintisi şeklinde çevirmiş, üstelik bu kitapların hepsi de kitabın basım tarihi olan 2005 yılından daha önce basılmasına rağmen. Keşke daha özenli davranıp ufak bir araştırma yapsaymış, ya da hiç çevirmeye çalışmayıp orijinal adlarıyla bıraksaymış. Eksikliğini gördüğüm bir diğer husus da kitapta adı geçen tüm yazar ve kitaplarının bir listesinin verilmemesi konusunda oldu. Jo Walton'ın Ötekiler Arasında kitabında yayınevi ve çevirmen bu konuda çok iyi iş çıkarmıştı. Benzer bir liste bu kitapta da olsaymış harika olurmuş.

Yazar Jacques Baudou kendisi de Fransız olduğundan, bilim-kurguyu yer bazında incelerken Fransa'ya biraz iltimas geçmiş gibime geldi. Jules Verne dışında ismini daha önce hiç duymadığım yazarlardan kitapta 6 sayfa boyunca bahsedilirken, ünlü ve iz bırakmış yazarlardan ya çok kısa bahsedilmiş ya da bunlar es geçilmiş.

Tüm bu sıkıntıların ve kısa olmasının dışında kitap, bilim-kurgu severler tarafından yenilip yutulacaktır. Ben yarım saat gibi kısa bir sürenin içinde bitirdim kitabı. Şenlik boyunca okuduğum 8 kitabın eleştirisi dururken, şenlik dışı okuduğum bu kitapla ilgili yorumumu öncelikle paylaşmak istedim, bu da kitabı beğendiğimin bir göstergesi olsa gerek:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder