Etiketler

21 Aralık 2014 Pazar

William Golding - Sineklerin Tanrısı

Yazar: William Golding
Kitap: Sineklerin Tanrısı
Orijinal Adı: Lord of the Flies
Çeviren: Mina Urgan
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Basım Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 261
Puanım: ★★★★★★★★☆☆

Artık bir klasik haline gelmiş Sineklerin Tanrısı kitabını geç de olsa okuyabildim. Bana kalırsa ortaokul ya da lise çağlarında okunması gereken, bu çağlarda okunduğunda daha sarsıcı bir etki yaratabileceğine inandığım bu kitap sorgulayan, sorgulatan ve düşündürücü yanları da olan kurgu türünde yazılmış bir roman. Realist düşünür ve akademisyenlerin yıllardan beri sorageldiği felsefi bir konsepti baz alan Sineklerin Tanrısı, "insan doğası doğuştan kötü müdür?" sorusunu okuyuculara yöneltiyor.

Kötülüğün insan yaratılışında doğuştan var olduğunu, ancak uygar dünya düzeni sayesinde törpülenebildiğini roman boyunca gözler önüne seren Sineklerin Tanrısı, bir uçak kazası sonucu ıssız bir adaya düşen 6-12 yaş arasındaki çocukların yabanıl doğa şartlarında vahşileşerek insanlıktan çıkmalarını anlatıyor. Golding'in Mercan Adası kitabından esinlenerek kaleme aldığı kitap kesinlikle bir macera ya da çocuk kitabı değil; aksine sembollerle örülü iğneleyici ve bir o kadar da rahatsız edici bir kitap. Bittiğinde insan doğasını, masumiyeti ve çocukluk olgusunu sorgulatan ve düşündüren Sineklerin Tanrısı, yer verdiği iktidar savaşı ve diktatörümsü yönetim şekliyle yer yer Orwell'in Hayvan Çiftliği'ni anımsatıyor. Kitaptaki av sahneleri bile insanı rahatsız ettirecek boyutta gerçekçi anlatılmış. Kesinlikle okunması gereken modern klasiklerden.

Eski basımlarında Mina Urgan'ın önsözüyle başlayan ve çok sayıda sürprizbozan içeren kısım, yeni basımda en sona atılarak yerinde bir karar verilmiş, eğer elinizdeki basım önsözle başlıyorsa kesinlikle kitabın sonunda okumanızı tavsiye ederim çünkü kitabın özeti sayılabilecek ve kitaptan zevk almanızı engelleyecek çok sayıda fazladan bilgi verilmiş bu yazıda. 

Kült mertebesine erişmiş eserlerin içinde sayılabilecek Sineklerin Tanrısı kesinlikle okunmalı ve okutulmalı. Hatta kötülük olayını daha derinlemesine irdeleyen Sigmund Freud ve Thomas Hobbes ya da iyiliği savunan Jean Jacques Rousseau ve John Locke gibi düşünürlerin kitapları da okuma listesine alınmalı diyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder